Borrelioosi:oireet

Borrelioosi eli Lymen tauti tarttuu ihmiseen punkin pureman kautta. Purema saattaa jäädä huomaamatta, sillä se on kivuton ja punkki saattaa irrota huomaamatta.

Borrelioosi aiheuttaa ihmisessä monenlaisia oireita. Ensimmäisenä oireena tulee yli puolelle tartunnan saaneista ihottumaa (erythema migrans), joka leviää rengasmaisesti puremakohdasta laajemmalle.
Ihomuutos ilmaantuu yleensä noin viikon kuluttua puremasta ja se kestää yleensä muutamia viikkoja, joskus jopa kuukausia, kunnes häviää itsestään.  Vaikka ihottuma on yleensä rengasmainen se voi kuitenkin vaihdella muodoltaan ja ulkonäöltään runsaasti. Tämän vuoksi kaikki punkin pureman jälkeen ilmaantuvat yli kahden sentin ihomuutokset tulisi näyttää lääkärille.
Borrelioosi voi tarttua ihmiseen aiheuttamatta lainkaan tyypillistä ihottumaa. Varhaisvaiheessa voi esiintyä myös flunssan kaltaisia oireita kuten kuumetta, särkyä ja väsymystä. Tällaisten oireiden ilmaannuttua noin kuukauden kuluessa varman punkin pureman jälkeen, on otettava yhteyttä lääkäriin vaikka ihottumaa ei olisikaan ollut.
Borrelioosin varhaisessa vaiheessa tauti on yleensä tehokkaasti hoidettavissa antibiooteilla.

Hoitamattomana borrelioosi voi levitä verenkierron välityksellä muualle elimistöön ja pesiytyä esimerkiksi aivoihin, sydämeen, niveliin tai hermoihin.  Myöhäisvaiheen oireet voivat ilmaantua viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien kuluttua tartunnasta. Myöhäisvaiheessa borrelioosi saattaa aiheuttaa esimerkiksi kasvohalvauksen tai aivokalvon- tai hermojuuren tulehduksen. Krooninen borrelioosi voi aiheuttaa nivel- sydän- ja silmätulehduksia sekä pitkäaikaisia ihotulehduksia.

Myöhäisvaiheen borrelioosi hoidetaan usein suonensisäisellä antibioottikuurilla. Erityisesti aikuisilla hoitoa jatketaan usein suonensisäisen kuurin jälkeen tablettikuurilla.